Vitamine B12 tekort & (Dunne Vezel) Neuropathie

In de besloten groep op Facebook hebben we regelmatig gesprekken over Vitamine B12, Vitamine B6  en de daarbij behorende problematiek

Een gebrek aan vitamine B12 blijkt toch een verband te hebben met de Dunne Vezel Neuropathie , en het is toch zeker belangrijk om hier goed op te letten.

Omdat er toch nog heel veel onduidelijkheid hierover bestaat heeft één van de leden van de besloten groep, die hier op persoonlijk vlak héél véél ervaring mee heeft het volgende artikel geschreven.

Dank je wél Cindy voor de duidelijke uitleg en informatie

Klik hier —-> voor printvriendelijke & pdf-versie :  vitamine-b12-tekort-en-neuropathie

Vitamine B12 tekort en neuropathie

Veel mensen hier hebben naast een vorm van neuropathie een vitamine B12 tekort. Helaas wordt dat tekort bij veel mensen te laat gevonden, soms niet gezien als mogelijke oorzaak van neuropathie en extreem vaak wordt het verkeerd of onvoldoende behandeld met alle problemen van dien. Omdat er veel verschillende topics over zijn en de informatie wat verwarrend lijkt te worden, even een apart topic.

Hoe werkt het

In de maag worden verschillende stoffen aangemaakt die aan vitamine B12 in voedsel binden zodat het later opgenomen kan worden in het lichaam. Vervolgens wordt het verderop in de darm opgenomen in het lichaam en opgeslagen in de lever. De lever heeft een capaciteit vitamine B12 van drie tot vijf jaar en soms zelfs langer. Dit is meteen de reden waarom er al klachten kunnen zijn voor dat een tekort zichtbaar wordt in het bloed (doorgaans gaat het om de eerste klachten, nog niet om schade, die treedt pas op als een tekort lang ongezien is gebleven of te weinig wordt behandeld). Het is ook de reden waarom er geen sprake kan zijn van ‘een beetje tekort’, ‘niet zo erg tekort’ of ‘grensgeval, komt wel goed met een biefstukje meer’. Het duurt immers jaren voor een tekort zichtbaar wordt en dan is het nooit een beetje maar simpelweg een tekort wat bestreden moet worden.

Een opname probleem kan dus ontstaan doordat iemand te weinig B12 binnen krijgt via voedsel, zoals bij veganisten en soms bij vegetariërs kan voorkomen. Er kan een probleem zijn in de maag waardoor er te weinig enzymen of intrinsic factor aanwezig is om de B12 geschikt te maken voor opname (maagverkleining, veroudering van de maag, ontstekingen en nog een aantal oorzaken meer). Er kan een probleem zijn in het deel van de darm waar de B12 opgenomen moet worden. Structureel of vaak diarree kan eveneens een opnameprobleem geven. De oorzaak hoeft niet in het lichaam zelf aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld langdurig gebruik van omeprazol (maagzuurremmer) neemt het enzym weg wat nodig is om B12 op te kunnen nemen. Als andere B-vitamines structureel tekort zijn zal de B12 slecht of niet verwerkt kunnen worden.

Verder is het geen kwestie van alles of niets, het kan ook zijn dat een deel vitamine B12 niet opgenomen kan worden. Overigens wordt de oorzaak van het vitamine B12 tekort vaak niet gevonden en ervaring leert dat er in aardig wat gevallen niet eens naar wordt gezocht.

Referentiewaarden:

In Nederland gaat men uit van overwegend erg lage referentiewaarden, meestal 150 of lager wordt gezien als tekort. Het is echter bekend dat een waarde onder de 350 al een tekort zou kunnen zijn. Indien er klachten zijn is er dan voldoende aanleiding verder te onderzoeken of een proefbehandeling te starten. Verder zijn er erg veel misverstanden met betrekking tot vitamine B12 tekort. Artsen zijn onder de misvatting dat er altijd sprake moet zijn van algemene bloedarmoede (ijzertekort) terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. MMA en homocysteïne waardes kunnen een B12 tekort bevestigen maar vertonen deze geen afwijkingen, wil dat niet zeggen dat er geen tekort is.

Gevolgen B12 tekort en schade

Aanvankelijk zal een vitamine B12 tekort merkbaar zijn door zogenoemde ‘vage klachten’. De klachten zijn niet vaag, het is een omschrijving voor klachten die bij allerlei ziektes voor kunnen komen en weinig specifiek zijn voor een aandoening. Denk hierbij aan vermoeidheid, spierpijn, stijve gewrichten etc. Als een tekort te lang ongezien blijft, komen er steeds meer klachten bij en kan er op den duur neurologische klachten ontstaan. Neurologische schade komt achteraan, dan kunnen zenuwbanen aangetast raken of er kan dementie optreden. Gek genoeg zorgt een slechte (te weinig) behandeling voor sneller verloop van klachten en schade dan als een B12 tekort geheel niet behandeld wordt. De wetenschap heeft dit alleen kunnen constateren, er is vooralsnog niet bekend hoe dit komt.

Vitamine B12 en neuropathie

Een van de oorzaken van allerlei vormen van neuropathie, is vitamine B12 tekort (en vitamine B6 tekort maar vaker teveel). Bedenk wel dat neuropathie en vitamine B12 tekort niet per definitie met elkaar te maken hoeven te hebben. Het kan een mogelijke oorzaak zijn maar in sommige gevallen bestond er al neuropathie en komt er later onverhoopt een B12 tekort bij. Wel is het zo dat als er reeds neuropathie aanwezig is, deze sneller zal verslechteren onder invloed van een B12 tekort. Vaak is het moeilijk te zeggen hoe lang een B12 tekort al aanwezig is, wat de link met neuropathie niet altijd zeker maakt.

Behandeling

Als er een vitamine B12 tekort bestaat, moet dat altijd behandeld worden. Er wordt in de wetenschap onderzocht of smelttabletten net zo goed kunnen helpen als injecties. Maar vooralsnog wordt bij neurologische klachten en/of schade uit gegaan van injecties. Deze worden ook vergoed, in tegenstelling tot smelttabletten. De behandeling kent al meer dan vijfenzestig jaar wereldwijd een eenduidig protocol: een startdosering van 10 injecties binnen vijf tot tien weken en daarna afbouwen naar een onderhoudsdosering. Er dient nooit langer dan twee maanden tussen injecties te zitten. In geval van neurologische klachten en/of schade, moet de startdosering vele malen langer doorgezet worden, 1-2 injecties per week voor de duur van twee jaar. Dit omdat neurologische klachten en schade veel langer tijd nodig hebben om te kunnen verbeteren.

Daarbij is het belangrijk om periodiek andere B-vitamines te controleren. Deze kunnen voor de behandeling afwijken maar ook tijdens/door de behandeling met B12 gaan afwijken. Ik merk dat het bij vrijwel niemand gedaan wordt maar zolang de behandeling wekelijks of zeer frequent is, zou elke drie maanden de B-vitamines nagekeken moeten worden. Ook kalium moet hierbij nagekeken worden, deze kan tekort raken gedurende een B12 behandeling. Slik niet – zoals op veel fora wordt aangeraden – zomaar een B-complex bij. Sommige vitamines (anders dan B12) kan mee over gedoseerd worden en dat heeft gevolgen. Zo kan een te hoog B6 neurologische schade geven. Meten is weten.

Belangrijk is om te weten dat referentiewaarden vitamine B12 waardeloos worden na injecties (of smelttabletten). Het aanbod in het bloed raak zeer hoog, wat ook de bedoeling is. Dat zegt echter niets over de zachte weefsels waar het tekort de problemen geeft. Een vuistregel is als er behandeld wordt met injecties, de vitamine B12 boven de 1000 moet zijn vlak voor de volgende injectie. Een waarde van bijvoorbeeld 500 is goed voor personen die geen injecties krijgen, voor iemand die injecties krijgt is het veel te laag. Er wordt dan te lang gewacht met injecties of er speelt iets anders, zoals een bijkomend B6 tekort, foliumzuur tekort of zelden een methylatieprobleem (probleem in de omzetting B12)

Herstel

Wordt een B12 tekort voldoende snel gevonden en de juiste behandeling ingezet, treedt altijd compleet herstel op. De langer het B12 tekort ongezien is gebleven, de langer het kan duren voor iemand geheel hersteld is. In geval van neurologische schade, treedt alleen herstel op als de behandeling tijdig wordt ingezet en lang wordt volgehouden. De langer een tekort niet is gezien of verkeerd is behandeld, de groter de kans dat er restschade zal blijven.

Meer misverstanden

Helaas is de kennis met betrekking tot B12 in Nederland (ook in andere landen trouwens) niet bijster goed te noemen. Dat komt deels omdat er in de studie tot voor kort vrijwel geen aandacht voor was en nu nog steeds vrij weinig aan bod komt. Daarnaast wordt B12 vaak behandeld zoals andere vitaminetekorten terwijl er grote verschillen zijn tussen de vitamines. Een B6 tekort kan in dagen opgelost worden, de verwerkingstijd is snel en er wordt weinig opgeslagen. B12 wordt opgeslagen in de lever en veranderingen kunnen maanden tot jaren duren eer ze zichtbaar worden. Verouderde misverstanden steken daarom regelmatig de kop op. Dat B12 tekort weinig voor zou komen, alleen voor zou komen bij ouderen en maagpatiënten. Er zijn artsen die na x injecties de behandeling stoppen om na maanden opnieuw te testen, zonder te weten dat dit geen enkele zin heeft. Het duurt lang voor de bloedwaarde zakt, het tekort richt ondertussen nog steeds schade aan en de behandeling is onderbroken of wordt niet meer voortgezet. Sommige artsen verzinnen zelf behandelingen die veel te weinig zijn, willen te snel naar een onderhoudsdosering of staken op een bepaald moment de behandeling. Als het opnameprobleem echter niet verholpen is, moet een behandeling een leven lang voortgezet worden. Meest gehoorde misverstand is wel dat de B12 te hoog is en de patiënt vergiftigd zal zijn. Dit is niet mogelijk, met B12 kan niet over gedoseerd worden(!!)

Pijnstillend:

Een deel van de neuropathie patiënten ervaart een pijnstillende werking met vitamine B12 injecties. In sommige gevallen wordt daarom een proefbehandeling gestart zonder dat er sprake is van een tekort. Bij DVN lijkt dat weinig geprobeerd te worden hoewel enkelen op deze lijst wel een pijnstillende werking ervaren.

Het gaat om een tekort, B12 is geen wondermiddel

Misschien wat overbodig maar als er geen sprake is van een vitamine B12 tekort, heeft een behandeling geen nut om neuropathie te herstellen. Hooguit zal het enigszins pijnstillend kunnen werken maar verder is het geen wondermiddel voor allerhande klachten.

De arts overtuigen

Het is vaak moeilijk een arts te laten zien dat jij het als patiënt beter weet. Het is dan soms goed om literatuur mee te nemen maar overdrijf dit niet. Kom je met een pak papier binnen, zal een huisarts eerder denken dat je wel erg veel nodig hebt om te overtuigen en je eerder minder dan meer geloven. Ook prints van fora doen het niet best bij een arts, wat ook wel logisch is. Het kan veel simpeler vaak. De behandeling staat prima beschreven in de bijsluiter en daarbij kan je nog verwijzen naar het farmaceutisch kompas. Andere informatie is te googelen, zoek dan naar artikelen in vakbladen (Medisch Contact of Blad voor Nederlandse Vereniging van Huisartsen) of van pubmed. Het moet duidelijk zijn dat je niet maar wat in de Viva hebt gebladerd maar de informatie gedegen is.

Laatste adviesje

Zijn er andere B-vitamines die aanvulling behoeven, let dan goed op wat je koopt en welk merk. In veel vitaminepreparaten tot en met doodgewone multivitamine aan toe, zitten bv torenhoge doseringen vitamine B6 of absurd veel foliumzuur. Te weinig is niet goed maar teveel echt ook niet. Meestal heb je het ook helemaal niet nodig maar koop je hele dure urine.

Hopelijk hebben mensen hier iets aan. Voor verder leesvoer wil ik verwijzen naar: http://home.kpn.nl/hindrikdejong/ Alle informatie daar is onderbouwd, de wetenschappelijke artikelen zijn vindbaar in de voetnoten.

Klik hier —-> voor printvriendelijke & pdf-versie :  vitamine-b12-tekort-en-neuropathie

 

16 thoughts on “Vitamine B12 tekort & (Dunne Vezel) Neuropathie

 1. Mijn ervaring is dat zonder B12-tekort, maar met neuropathie als gevolg van bijwerkingen van b.v. middel tegen epilepsie, de B12-injecties wel degelijk helpen! Ze helpen ook bij neuropathie gedurende chemobehandeling!
  Marianne Jager

 2. Beste Cindy: Ik weet voor 99% zeker dat mensen met DVN (mede) last hebben van een niet herkend en of niet goed behandeld B12 tekort (naast vaak ook een tekort aan Vitamine D3). En dat is nu net het verwarrende voor jou en de DVN groep: als je de B12 NIET op de goede manier aanvult (bijvoorbeeld met de vaak niet effectieve hydroxocobalamine B12 injecties) heb je geen goede kans dat je opknapt, ook van de DVN symptomen. En dus denken velen van jullie: die B12 helpt niet. En dat is doodzonde want er is nu ECHT een belangrijke Doorbraak met hooggedoseerde B12 smelttabletten van 2 van de beste soorten B12 (er zijn namelijk 6 soorten!) mét foliumzuur. Ontdekt door B12 arts Hans Reijnen uit Deurne: http://www.menssana.nu En een team mensen (waaronder ikzelf) heeft daar een speciale website aan gewijd: http://www.vitamineb12nu.nl Hier zet ik alles op een rij: https://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-klantenservice-interview.php Ik hoop dat jij (jullie) hier je voordeel mee kan/kunnen gaan doen. Succes. Bo Baden

  • vreemd, een ander forum over B12 te kort zegt juist dat je geen smelttabletten moet nemen als je een opname probleem hebt maar dus moet injecteren en zeker bij neurologische klachten op zeker 2 jaar lang en daarna pas afbouwen. Hier staat dan weer een andere deskundige achter. Zo weet je het dus nooit. Afijn Ik ben nu met injecties bezig en de neuropatische klachten gaan en stuk beter! Ben ook minder verward en kan weer normaal lopen.

  • Bo Baden is een bekende naam als het gaat om mensen die een écht zwaar B12-tekort hebben alsnog smelttabletten aan te smeren.Het s al tijden bekend dat ENKEL INJECTIES werkzaam zijn bij een B12 tekort.

  • Bo Baden, ben net stellig met jou eens dat vitb12 tekort en andere tekorten zeker inverbandstaan met DVN, alleen zolang nog weinig artsen verker kijken zal het nog even op zich laten wachten totdat ook zal worden erkend/gezien. Heb zelf genoeg ellende gekregen door vitb12, bloedarmoede en vitd tekorten ( en wat nog meer) maar ik heb helaas een ernstige opname stoornis en het voorschrijven stellen van smelttabletten is voor mensen zo als ik uit ten boze. Wij hebben ernstig te kort in cel/ weefsel niveau en dan zal het in net begin wel even lijken te werken, maar op lange duur men nog steeds meer schade erbij krijgt.
   Veel artsen moeten echt over gaan tot injecteren voordat je enigzins effect gaat hebben( voor mensen met ernstige aandoeningen vooral neurologisch zal dit wel enkele jaren kunnen duren) wel zou men naast het injecteren gebaat kunnen zijn om extra smelttabletten erbij te nemen. Heeft men doordat je geen vlees eet of te weinig ernstige klachten dan zou dit wel een goed alternatief kunnen zijn. Men moet toch echt eerst weten wat oorzaak is dat men een vitb12 te kort heeft, want er zijn in spijsvertering een aantal mogelijkheden waardoor men dit niet kan omzetten. Heb zelf een aantal afwijkingen en zowel in de maag als groot deel twaalfvingerige darm en vooral de dunnedarm en ook mijn crohn. Dus zou willen dat ik met tabletten dit zou kunnen oplossen maar helaas heb het geprobeerd, maar blijkt na een poosje dus niet goed te zijn gegaan. Gevaar is ook dat je artsen daarom ook nog later zien dat je zwaar tekorten hebt met suplementen, vals verhoogde waardes waardoor je weer naar huis wordt gestuurd met alle ernstige gevolgen van dien. Maar door mijn eigen ervaring nu ook zeker de link gelegd tussen vitb12 tekort en DVN maar ook andere aandoeningen helaas. Nu een arts zoeken die dit ook willen zien bij mijn kinderen voor hun schade nog erger wordt, namelijk beide zijn erfelijk, zoals ook hun gedragstoornissen.

 3. Ik heb tot begin Juli 2x per week injectie gehad ben heel moe en me handen en voeten tintelen ik slik smelt tabletten krijg geen injecties omdat me dokter eerst het onderzoek bij de internist/reumatoloog af wil wachten maar daar kan ik pas 27 september terecht en de afspraak is al gemaakt eind mei wat als het neurologies is wat ik heb begin dan weer op nieuw met spuiten ellende dus weer van voor af aan

 4. Bo Baden, heel ongepast en misleidend om hier je smelttabletten te gaan aanprijzen. Lees je uberhaupt het artikel, neem je waar dat mensen met neurologische klachten meestal niet eens baat hebben bij smelttabletten ? Hier moet melding van worden gemaakt. Dit deugt niet !

 5. Heb mij net ingeschreven bij dunnevezel neuropathie, gezien mijn klachten en problemen vermoed ik dat ik deze helaas ook heb. Nu ben ik al meer dan 40 jaar aan het zoeken van wat er met mij zo ernstig mis is maar werd eigenlijk nooit serieus genomen hierin, te veel vage klachten volgens artsen/ specialisten en jaren maar alles tussen de oren gegooid. Kan zeggen dat het daar nu ondertussen wel goed in de war is geworden door alle gevolgen en aandoeningen. Heb al meer dan 13 jaar geleden tehoren gekregen dat ik vitb12 tekort heb ivm crohn, vanaf heel jong al bloedarmoede, maag/darmproblemen en veel problemen met spieren, gewrichten, prikkelingen in benen, onrustig in hele lijf en dove plekken.
  Door eigenwijze artsen en helaas geen kennis, met grote regelmaat behandelingen met b12 injecties geminderd of maanden lang gestopt, dit nog meer ellende en schade veroorzaakt helaas. Werd zelfs zo erg dat ik bijna totaal invalide werd, geen dopje meer open kreeg, kopje nauwelijks nog kon vasthouden en moest mij door huis slepen. Helaas hadden al mijn 4 kinderen ook steeds meer zelfde symptomen die ik als kind ook had/ kreeg ernstige pijn in voeten/hakken, krampen benen, zware migraines, hulbaby’s, obstipatie en ga maar door. Heb hoop ellende met scholen, leerplicht, instanties en huisarts hierom gehad, moet nog oppassen want helaas denkt men al snel dat je als ouder je kinderen ziek maakt ( of aan praat ) of ze krijgen niet voldoende voeding ( gezond te eten ). Dit omdat men alles te vaag vindt en net niet nodig acht ouders te geloven als die steeds weer terug komen dat klachten verergeren en kinderen steeds vaker en langer ziek blijven. Nu eindelijk 3/4 jaar heb ik door internet en veel onderzoeken zelf alles maar naast elkaar gelegt, ook met oude gegevens van huisarts over mijn onderzoeken, uitslagen en aandoeningen ( deze vond ik nog toevallig, zat in een map waar ik mee naar orthopedisch chirug in Duitsland was geweest, voor verknelling en slijtage onderug, in NL werd het nooit gezien en daarna niets aangedaan) was toen zo erg dat ik niet meer kon lopen/ zitten of liggen, zoveel pijn in rug, billen, bekken, steken in bovenbenen en uitval benen, steeds meer prikkelende ledematen en gevoelloosheid en pijn, jeuk en overgevoelig op de huid. Door deze operatie weer eindelijk wat kunnen lopen, maar veel klachten zijn er nog. Hele gezin blijkt ernstige vitb12, vitd en zware bloedarmoede chronisch te hebben. We hebben opname stoornis en nemen daarom geen pillen en voedsel op, smelttabletten daarom ook zeer af te raden, eerste tijd lijkt het wel te werken en bloedbeeld wordt beter. Hier zit een gevaar dat er niet of te weinig in weefsel en celniveau komt, injecteren is goedkoper en wordt vergoed door ziekenfonds maar werking ervan is duidelijker en veilig, alles wat je teveel krijgt plas je gewoon uit, veel artsen denken dat het gevaarlijk is en zelfs advies NHG is bedroevend, te lage waardes worden gebruikt en men ziet al snel vitb12 tekort over het hoofd. Lees veel over klachten van mensen, meeste hebben ernstige neurologische klachten en zouden graag verbering willen zien ( kan wel meer dan twee jaar duren) Begrijp dat ook nog maar kort DVN bekend is, zoals ook vitb12 heel lang een weggeschoven paardje. Wij blijken ziekte Addison-biermer te hebben, alleen een goede arts/specialist is moeilijk te vinden. Hierdoor weinig en goede onderzoeken verder en artsen willen nu daarom ook vaak niet door verwijzen van ach u hebt toch al een diagnose en krijgt injecties, ook bloedcontroles moet je om smeken, blijkt nu ook dat ondanks aanvullende vitd en ijzer we deze alsnog niet opnemen. Na mijn idee hebben DVN en vitb12 tekort heel veel met elkaar te maken, wij hebben de erfelijke vorm, maar wat nu eerder was of gevolg van zal nog moeilijk te zijn om uit te zoeken. wereldwijd wordt veel geld ingezameld voor onderzoeken, maar begrijp nog steeds niet dat artsen mensen liever volstampen met zware medicatie dan kennis te hebben van simpele dingen als vitamines en mineralen. Begreep nooit dat er niet naar oorzaken werd gezocht en je altijd kreeg te horen, je hebt gewoon pech, zit tussen de oren of komt door stress, of je moet gezonder leven ga lekker sporten of zo( kon thuis amper nog uit bed komen, zelf aankleden of stukje lopen). Artsen ( te veel ) krijgen in opleiding alleen sympthoom bestreiding en half middagje van 7 jaar iets over vit. En mineralen. Wanneer men nu eerst al begint geld in goede opleidingen bij de artsen te steken en daardoor mensen eerder gezien en goede behandelingen kregen zou er veel minder schade ontstaan en hoop verdriet en pijn. Ook mogen artsen afstappen van hun geloof, ” wie is hier de arts” , luisteren en patienten serieus nemen, nu als je paar keer komt ben je aandachtvrager, zit al snel bij onze ” vage klachten” niet te zoeken met jou als patient wat er mis is maar je kan naar psychiater, krijgt anti-depressiva en andere troep die ook hun verwoestende werking op je lichaam en geest hebben. Zowel patienten met Vitb12 als DVN lijken laaste jaren toe te nemen, helaas dit is alleen omdat men er nu wel achter komt met bijscholingen dat ze jaren men ten onrechte fout of helemaal niet behandeld hebben voor hun klachten. Langzaam komen er meer en betere richtlijnen en komen ze er achter dat de richtlijnen die NHG nog hanteerd totaal niet kloppen en ook per persoon anders is. Ook vooral patienten al halve leven al heel wat suplementen bijslikken, waardoor bloedbeeld veelal vertekend ( artsen houden daar nog steeds geen rekenschap mee).
  Veel artsen die uiteindelijk toch laten injecteren voor vitb12 staken deze vaak ook snel weer zodra in bloedbeeld deze boven de 1000 uitkomt, men mag nooit meer stoppen, anders wordt schade daarna nog ernstiger, maar dat snappen nelaas veel artsen niet. Heb zelf zoveel aandoeningen als gevolg van tekorten door opname stoornis, pas na ernstige aanvallen van crohn en ziekenhuis opnames duidelijk geworden. Men geeft dan al snel daar de oorzaak aan terwijk ik er nu van overtuigd ben dat al die aandoeningen en miskramen, uitval, depressies, heftige pijnen en zware operaties juist de gevolgen van de tekorten zijn geworden. Gevolg op gevolg en schade voor vool dingen helaas voor mij niet meer te herstellen. Hoop echt voor mijn kinderen, kleinkinderen en familieleden dat men juist in vakbladen van artsen en bijscholingen, artsen gaan bereiken want velen willen niks bijleren en zijn vastgeroest waardoor grote groepen mensen, families niet worden geholpen en alles kwijtraken, vooral een mens waardig bestaan, me wordt zwaar hulpbehoevend, raakt vaak je werk, je gezin, huis, vrienden, familie en sociaal leven kwijt, en dat doordat artsen denken dat mensen graag zeuren, aandacht trekken en stempel achter hun naam krijgen van ” gestoord”. Een paar goede en normale bloedonderzoeken zouden deze mensen zo te vinden zijn als artsen maar niet denken dat een paar suplementen alles wel oplost.

 6. Ik heb helaas een ernstige vorm van dunne en dikke vezelneuropathie en de neurologen, die ik bezocht heb in het verleden lieten het allemaal afweten met de dooddoener dat zij het ook niet wisten. Een ervan zei dat een mogelijke oorzaak kon zijn een teveel aan vitamine B6 die ik lang geleden had geslikt op aanraden van Prof. Haspels destijds (gynaecoloog) Maar niemand hielp echt om het (progressieve) proces te stoppen. Ik was vaak teneinde raad en kon bij niemand terecht. Tot dat ik las over de B12 injecties die naast pijn en stijfheid verlichting de mogelijkheid bood om de ontstane schade te beperken bij langdurig gebruik. Ik neem lyrica als pijnstiller en loop met een rollator omdat ik geen pas los kan lopen. De neurologen lieten mij in de kou staan en de wetenschap heeft in dit opzicht geen vorderingen gemaakt.

 7. Ik heb MGUS Polyneuropathie .,heb jarenlang Simvastatine en Pantaprozol geslikt.
  Is een vitB12 injectie behandeling ook zinvol voor mij? Indien ja, hoe dan verder
  handelen? m.vr.groet,J de Graaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.